perjantai 8. helmikuuta 2013

Siivousta luonnon ehdoilla

Uuninpesu, wc-pönttö ja suihkun saippuajäämät. Ne ärsyttää. Ja kaikista helpointa on ostaa kaupasta tehokasta myrkkyä, jolla kaikki lähtee: iho kuivaa, silmät kirveltää, tahrat ja rahat tililtä.. Aika tehokasta siis, sekä hyvässä että pahassa!

Mun lapsuuden kodissa on aina yritetty käyttää mahdollisimman vähän luontoa vahingoittavia pesuaineita. Vanha kunnon mäntysuopa ja mäntysaippua on tulleet mulle tutuiksi mummon ja papan mökiltä ja joka kesäisestä matonpesusta. 

Miksi ei siis voisi olla arkiseen kodin puhdistamiseen aineita, jotka on luonnolle hellävaraisia ja silti puhdistaa..? Tiskiaine, pyykinpesuaine, keittiön puhdistussuihke ja peruslattianpesuaine, niillä normikodissa pärjää.

Kerron parista uudesta tuttavuudesta, joiden uskon jäävän pidempään käyttöön meidän kodissa.

Omaan kotiin muuttaessamme ostimme kaksi vaaleaa sohvaa käytettynä. Niiden siistiminen on ollut hieman hankalaa, sillä jo ihan normaali harmaa kulutuslika näkyy niissä heti. Tekisi mieli vaihtaa ne "lianvärisiin" tumman harmaisiin sohviin, mutta kun ovat niin mukavia muuten. Tummaa kalustetta meillä taitaa olla ihan tarpeeksi. 


Jo pariin otteeseen tekstiilikalusteiden puhdistukseen tarkoitettuja painepurkissa olevia vaahtoja kokeilleena olin pettynyt niiden tehoon. Stockmannilta löysin tämän: Suomessa valmistettu SoftCare Textile Cleaner. Ponnekaasuton suihke, jolla vaalea näyttää taas vaaleammalta. Käyttöohje samantapainen kuin vaahdoissa. Suihkuta, hankaa ja pyyhi kostealla pyyhkeellä lika ja ylimääräinen pesuaine pois, anna huonekalun kuivaa rauhassa.

Stockmannilla etsiskelin myös ekologisia pyykinpesuaineita ihan mielenkiinnosta. Ecozone Ecoballs 150 washes. Hintaan 19,90€ lupaavat nuo 150 pesua.


 Ecoballs on pyykkikoneeseen laitettavat reiälliset muovipallot, joiden sisällä on kovia n. 8mm halkaisjaltaan olevia pesuainekuulia. Palloja on saatavilla kahden vahvuisilla kuulilla. 150 pesua kestäviä kuulia sisältäviä palloja laitetaan koneelliseen kaksi palloa ja 1000 pesun kuulapalloja kolme.
Kun kuulat kuluvat, voidaan niitä ensin lisätä ja lopulta vaihtaa uusiin.


Kuulat puhdistavat peruspyykkiä, tiukkoja tahroja varten pakkauksessa on ekologinen tahranpoistotahna jota käytetään ennen pesua. EcoBalls toimii myös allergia- ja astmaperheissä.

Pyykinpesujauheet leviävät ympäriinsä ja ärsyttävät ihoa. Tehokkaat pesuainetiivisteet ovat kyllä tehokkaita, puhdasta tulee, mutta myös sottaavia. Säilytimme niitä aiemmin vaakatasossa, ja aineen korkki ei ilmiselvästi ollut tarpeeksi tiivis. Pesuainetta oli joka puolella. Purkki ja laatikko ympäriinsä tahmassa.

Nämä EcoBallsit muuttivat meille. Todella helppokäyttöisiä, pyykistä tulee raikasta ja pyykinpesukulut laskevat huimasti!Kuitenkin, tästä se kaikki alkoi. Halusin löytää myrkyttömän suihkeen keittiön peruspintojen puhdistukseen, jolla voisin pestä niin keittiötasoja kuin puista ruokapöytää. Maison Bellen greipin hajuinen Keittiösuihke ihastutti niin graafisella ulkoasullaan kuin tuoksullaankin. Tuo mukavan raikkaan greipin tuulahduksen keittiöön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti