sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Halutaan takaisin hukkunut viherpeukalo

Tammikuun alussa ostin kissoille Prismasta valmiin Vehnäoras-nimellä kulkevan ruohon. Vehnän vihreitä taimia siis. Niiden vuoksi sain jo vuoden hoivaamani gerberat kirppusirkuksen uhreiksi. Sinnikäs taistelu etikkaveden ja pumpulipuikkojen kanssa päättyi voittoon. Kirvoja ei ole näkynyt, enkä rakkaita gerberoitani enää kiusaa "ulkolaisilla" kasveilla. :)
Toinen gerberoista on ollut ahkera kukkimaan. Ensimmäiset kukat tuli tammikuun lopussa ja nyt siinä on ollut jo neljä kukkaa. 
Helmikuun alussa istutin yrttejä, salaatteja ja vihanneksia kesäksi yrttitarhaani varten. 

Villirucolaa, persiljaa, basilikaa, lehtisalaattia, tomaattia, kesäkurpitsaa, kehäkukkia, pinaattia ja vuonankaalia.

Kissoille kasvatin omaa ohraa.

Taimien kasvatus alkoi näin:
Kostutin mullan valmiiksi. Laitoin kosteaa multaa maatuviin taimikoteloihin ja siemenet päälle. Osaan siemenistä laitoin hieman multaa myös päälle. Suihkepullolla vielä pinnan kosteutus ja kelmu päälle.

Kuitenkin olisi pitänyt huomioida eri kasvien itämisajat ja laittaa suunnilleen yhtä nopeat samaan astiaan. Toiset kasvoivat paljon nopeammin ja otin liian aikasin kelmun pois.

Maatuvat taimikennot olivat myös hieman ongelmallisia. Niiden pohjaan olisi pitänyt pistellä reikiä, sillä liika vesi ei päässyt niistä pois. Kennot kyllä kesän kuluessa maatuvat, mutta näin alkuun ne olisi pitänyt rei'ittää vaikkapa hammastikulla.

Ensimmäinen viljelmäni rucolaa homehtui.

pe 21.- pe 28.3 olin kotona pohjosessa. Kastelin taimet ennen lähtöäni ja miehelleni annoin hoito-ohjeet kastella niitä suihkepullolla maanantaista lähtien, kun mä jäisin pohjoseen. 

Kuten arvata saattaa, kotona odotti tämmöinen näky:


Oli aika yrittää uudelleen, vielä ei olisi liian myöhäistä tälle kesälle.  Huhtikuun 1. päivä kylvin uudet siemenet ja poistin homeiset kohdat. Peitin osan siemenistä, mutta en laittanut kelmua tällä kertaa. Aurinko ja säännöllinen sumutus saisivat hoitaa hommansa.

Ruskeisiin parvekelaatikkoihin laitoin pohjalle vielä istutussoraa, semmosta kevyttä tavaraa, joka ehkäisee veden lillumista paikallaan. Sitä olisin voinut kuitenkin laittaa vieläkin enemmän, sillä esim salaatista huomaa, että toinen puoli ei ole saanut tarpeeksi valoa. :(

Ainakin olen nyt paljon viisaampi kuin aiemmin. Viime kesänä taimia oli hieman hankalaa istuttaa, sillä laitoin salaatit ja rucolat vain rivikylvonä nuihin parvekelaatikoihin.Toinen viljelmä yritys rucolaa voi mainiosti. Vieressä pinaatti.


Lehtisalaatit itivät hieman epätasaisesti.


Basilika

1 kommentti:

  1. Wau mitkä taimirivit! Ihanan pitkä ikkunalauta teillä. Ja ihanat kissat! <3

    Mulla on tosiaan ensimmäinen kylvökevät menossa, ja esimerkiksi salaatin laitoin juurikin vaan riviin parvekelaatikkoon. Ilmeisesti ei olis pitänyt. :D

    Onnea tämän kesän operaatiolle! Ensi kesänä minäkin voisin kokeilla rucolaa ja pinaattia..

    VastaaPoista